tisdag 31 juli 2007

I Haparandabanans spår

Hej och välkommen till bloggen som kommer att handla om lokal 7, en boplats belägen inne bland Lantjärvs vackra tallhedar...


© Norrbottens museum

Sedan juni månad pågår det redan grävningar för fullt längs Haparandabanan, närmare exakt i närheten av Sangis och Storträskheden. Dessa arkeologiska slutundersökningar sker genom ett samarbete mellan Norrbottens museum och Västerbottens museum.

Lite bakgrund

Arbetet påbörjades egentligen redan 2005 när så kallade arkeologiska utredningar utfördes i området för den tänkta järnvägssträckningen för Haparandabanan. Då gick arkeologer igenom området och letade efter fornlämningar. Sammanlagt påträffades ett 80-tal lämningar längs bankorridoren. Sommaren 2006 gjordes arkeologiska förundersökningar vid fyra boplatser, lokal 7, 13, 20 och 39. Länsstyrelsen har bedömt att dessa lokaler kommer att beröras av bansträckningen och behöver därför undersökas. En förundersökning går ut på att avgränsa området genom att se var fynd och annat boplatsmaterial påträffas. Dessa fyra boplatser är belägna kring Sangis, ca 30 km V om Haparanda. Boplatserna är alla från järnåldern, vissa med spår av metallhantering. I år sker alltså arkeologiska slutundersökningar och nu gräver vi arkeologer bort boplatserna och dokumenterar dessa för eftervärlden. Det är Banverket som betalar för undersökningarna, som är ett led i byggandet av den nya järnvägen - Haparandabanan.

Grävstyrkan på lokal 7
Slutundersökningen av lokal 7 kommer att utföras av Norrbottens museum under perioden 13 augusti - 5 oktober, med en grävstyrka som varierar mellan 5-8 personer. Ansvarig för projektet är Frida Palmbo. Övrig grävstyrka utgörs av Jannika Grimbe, Maria Högberg, Ola Kronberg, Sandra Lundholm, Pernilla Pettersson, Magnus Reuterdahl samt Liselotte Svanborg.

Mer information om lokal 7 kommer inom kort

/Frida