onsdag 30 januari 2008

Några analyssvar

Var ett tag sedan lokal 7´s blogg uppdaterades, men nu är det dags för lite ny information...

Indikationer på animaliska fetter
Resultatet från fettsyraanalyserna visar på att anläggningarna 4, 5 och 6 innehåller indikationer på animaliska fetter. Inget av proverna visar på fetter från marina djur, så troligtvis handlar det om landlevande djur. Anläggningarna 4 och 5 uppvisar de starkaste indikationerna på att innehålla fetter från djur.

Anläggning 7, våran monsteranläggning som den kallas, uppvisar andra bränningsförhållanden än övriga anläggningar. Detta kan ju troligtvis dock bero på att anläggning 7 är över 1 meter djup, medan övriga anläggningar knappt har något djup att tala om. Det kan ju dock vara intressant att ha kvar i åtanke.

Keramiken från Lantjärv
Tyvärr visade det sig att keramikskärvan vi sände iväg för fettsyraanalys var kontaminerad, dvs förorenad av andra fetter, troligen någon hudvårdsprodukt. Kanske är solkräm, myggolja eller annat som tyvärr har gjort att skärvan har kontaminerats. Det känns ju lite tråkigt att inte kunna få något resultat som berör keramiken, men man kan ju inte få allt här i världen. Vi har dock sänt iväg en av våra tre (!) keramikskärvor till C14-datering... skärvan kommer att krossas och daterbart material kommer att plockas ut. Förhoppningsvis ger detta mer än fettsyraanalysen gjorde... vi håller tummarna och väntar spänt på resultaten!

Mera ben från lokal 7!
Även makrofossilanalysen har blivit klar. MAL har vid analysen påträffat brända ben i fyllningen från anläggning 5. I nuläget vet jag inte hur stora dessa brända ben är, kan hända att de är krossade och väldigt små - därför kunde vi inte upptäcka dem i fält. Från förundersökningarna från övriga Haparandabanan påträffades krossat ben i makroanalyserna, något som inte heller hade upptäckts under fältarbetet. Detta är intressant, för det ger indikationer på att benmaterial har behandlats väldigt olika.

Markkemianalyserna visar även på höga fosfathalter, både för anläggning 5 och 6. Anläggning 6 från yta B har i dagsläget en okänd funktion. Den utgjordes av en mindre koncentration av skörbränd sten och en intilliggande rödbrun färgning. Vi samlade in ett makroprov från denna färgning som har analyserats av MAL. Markkemianalyserna visar på höga fosfatvärden, vilket pekar på en ganska kraftig mänsklig påverkan. Detta innebär att anläggningen har berikats/smutsats ner med organiskt fosfatrikt material. De höga fosfatvärdena indikerar kulturpåverkan och benförekomster. Kanske har det funnits brända ben i anläggning 6, men att dessa av olika omständigheter inte haft möjlighet att bevaras.

Skummet från anläggning 7
MAL har även informerat om att skumbildning och regnbågshinna på vattenytor kan uppkomma i järnhaltiga marklager med skiftande vattennivåer. På vattenytan bildas järnoxider och avsätts på en viss nivå, där det även sker en berikning av dessa järnoxider allteftersom processen upprepas. Skummet i anläggning 7 har alltså med järnbakterier att göra. Detta är även något som Magnus har lyckats snoka fram genom arkeologiforum.se.

Fynden
Fyndgenomgången från lokal 7 visar på ett material främst bestående av stenmaterial i kvarts, delvis i mycket dålig kvalité. Stenmaterialet från yta A är i övervägande god kvalité medan yta B och C främst uppvisar sämre kvalité på kvartsen. Kvartsmaterialet utgörs av framförallt avslag i kvarts, ett antal kärnor och skrapor, 1 avslag i kvartsit, 3 grönstenar (1 ämne, 1 ev förarbete samt 1 slipad sten), brända ben från anläggning 7 (och nu även brända ben från anläggning 5) samt 3 skärvor glimmermagrad keramik.

Arbetet fortskrider
Arbetet med lokal 7 fortsätter. I väntan på dateringar sker renritningar, iordningsställanden av foton för arkivering, arbete med kartor, samt själva rapportskrivningen. Uppdatering sker som vanligt när ny information finns att tillgå... Ska även försöka skaka fram lite bildmaterial på fynd härframöver.

/Frida

1 kommentar:

Unknown sa...

Publicerar kommentatren på rätt post, dvs vid senaset post. Hoppas att är väl i Norrbotten, här nere börjar det se ljusare ut på alla fronter men än är inget klart. Hur går det med rapporten det vore intressant att se vad ni kommit fram till.

Magnus