torsdag 6 september 2007

Fynd och anläggningsgrävning

Arbetet i Lantjärv går sin gilla gång. Rutgrävning och anläggningsgrävning sker parallellt. Dessutom har ett fåtal fynd dykt upp under torsdagen...

Första fyndet denna vecka
Idag gjorde Magnus de första fynde på yta A, sedan vi började rutgräva här. Fynden utgörs av kvartsavslag. Avslag är rester som uppstår vid redskapstillverkning. Ytorna vi gräver på känns väldigt fyndtomma, så det är kul när vi väl hittar något. Det kan handla om att vi undersöker en boplats där man inte har vistats under så lång tid, och det kan vara därför vi inte hittar så många spår efter järnålderns människor.

Pernilla rutgräver på yta A, Magnus ses i bakgrunden arbeta med anläggningsgrävning © Norrbottens museum

Anläggningsgrävning
Det vi arkeologer menar med anläggning kan tydas som att det är någonting som är en konstruktion, till exempel en härd, en kokgrop, en grav eller en avfallsgrop. En anläggning har en (oftast) tydlig avgränsning och skiljer sig från omgivande mark. Här i Lantjärv har vi hittat 5 anläggningar, 3 av dem skärvstenspackningar (härdar), en härdgrop (en härd som är nedgrävd en liten bit) samt troligtvis 1 kokgrop.

Anläggning 1 och 2
Maria och Magnus har idag påbörjat undersökning av anläggning 2 och 3. Dessa härdliknande anläggningar ligger bredvid varandra med ca 1 meters mellanrum. Vi undersöker dessa genom att sätta upp en profil mitt över anläggningarna, därefter gräver vi först bort en halva så att vi får fram en profil. Profilen dokumenteras genom ritning och fotografering. Dokumentation av anläggningen sker även innan den börjar grävas. Förhoppningen är att vi ska kunna hitta daterbart material i dessa anläggningar. Hittills ser det inte så lovande ut, både anläggning 2 och 3 är grävda till hälften nu och inget kol eller ben har påträffats. Nu håller vi tummarna om att vi ska hitta något daterbart i de halvor som är kvar.


Anläggning 2 och 3 © Norrbottens museum


Magnus och Maria jobbar med att undersöka var sin anläggning © Norrbottens museum

Anläggning 5
Jannika och Pernilla har börjat gräva sig ner i den troliga kokgropen. Ska bli intressant att se hur djup den blir. De har grävt sig ner omkring 20 cm nu, och vid stick med sond kommer ytterligare stenar omkring 10 cm ner. En bit ner i anläggningen påträffades en mörkbrun fet färgning som vi har tagit in som ett fettsyreprov. Då vi tyvärr inte har hittat några ben alls på denna boplats är förhoppningen att vi ska få svar på frågor om näringsfång med hjälp av fettsyreprover.


Jannika har börjat gräva anläggning 5, en trolig kokgrop © Norrbottens museum

Anläggning 5, nedgrävning påbörjad © Norrbottens museum

Forntida strand
Lantjärvsboplatsen har varit strandbunden, det dåtida havet låg nere vid myren som vi har söder om vårt undersökningsområde. Det borde ha varit ett utmärkt ställe att fiska och jaga säl på. Trots detta hittar vi inget benmaterial som tyder på detta. Även om det är tråkigt att vi än så länge inte kan få svar på vilka näringar man nyttjat på platsen är det ändå intressant att inget benmaterial har hittats. På lokalerna 20 och 39, också järnåldersboplatser som undersöks och har undersökts längs Haparandabanans sträckning nu i sommar, har mängder med brända ben påträffats. Det kan hända att människorna under den här tiden har nyttjat dessa områden på olika sätt eller så har man hanterat ben/kött på skilda sätt. Det ska bli mycket spännande att ge sig i kast med tolkningar av sommarens undersökningar när vi kommer in på museet i höst.

Hur arbetet fortskrider och fler funderingar dyker upp på bloggen under nästa vecka

/Frida

1 kommentar:

tijantahl sa...

Kanon med blogg! Keep up the good dig! Hoppas ni hittar lite intressantare saker snart. Fler bilder på Ola önskas ;)

//den ensamma flickvännen