tisdag 25 september 2007

Grönsten och diverse funderingar

Så har näst sista veckan på lokal 7 inletts. Är vår 7:e vecka här i Lantjärv, tiden har gått otroligt fort - känns som att vi nyss anlände och slet med torven... och icke att förglömma: att solen sken och värmde, idag har snålblåsten virvlat runt öronen på oss!

Yta A
Fortsatt rutgrävning sker på yta A, dock utan några större fynd. Idag avvek vi från rutgrävningen och började istället grovrensa den del av yta A som har maskinavbanats. Med hjälp av fyllhammare går vi ner ca 5 cm i blekjorden. Vi har inte jobbat på den här delen av yta A och genom att grovrensa ytan får vi en bättre spridning av fynd och skärvsten.
I samband med denna rensning påträffades idag ett ämne/förarbete (?) i grönsten, vilket är kul. Är vår andra grönsten vi hittar i Lantjärv, den andra och mindre biten grönsten påträffades på yta C, i anslutning till anläggning 1.


Liselotte med sitt fina fynd; grönstenen © Norrbottens museum

Grönsten är ett material man vanligtvis har använt sig av under stenåldern, så om det är så att detta grönstensämne är bearbetat är detta intressant!


De två grönstensämnen som vi hittat i Lantjärv © Norrbottens museum

Huvudbryderier
Anläggning 7 ger oss många funderingar, tankesprång och idéer av olika slag - vad är det för typ av anläggning vi har framför oss egentligen? Är det resterna från en bostadskonstruktion eller något helt annat? Handlar det i så fall om en bostad från järnålder eller nyare tid? Vi har ingen kunskap om hur järnåldersbostäderna har sett ut i området, vilket gör att vi verkligen hoppas att det är en bostad från järnålder! Det kan dock mycket väl röra sig om en mer sentida konstruktion, vi har bland annat påträffat blekjord bitvis under kollagret som var synligt efter viss nedrensning.

Det första kollagret framrensat © Norrbottens museum


Närbild på kollagret i den nordöstra delen av anläggning 7. Det är här kollagret är som störst © Norrbottens museum

Vi har även påträffat ytterligare 2 kollager. Vi hade ett kollager, synligt efter endast en bits nedrensning. Efter att det kollagret dokumenterats, grävdes detta bort. Under detta framkom en mindre bit sammanhängande kol samt ett antal skörbrända stenar med kol emellan.


Det andra kollagret; ett mindre lager än det första © Norrbottens museum

När detta lager dokumenterats och vi så småningom börjat undersöka det kolfläckade lagret som löper runt anläggningen, kom ytterligare ett kollager...


Det tredje kollagret, som påträffades vid grävning av det kolfläckiga lagret som syns i bildens vänsterkant © Norrbottens museum

Anläggning 7 får fortsätta att förbrylla oss, förhoppningsvis kommer vi närmare svaret ju mer av anläggningen vi undersöker... i annat fall får vi vänta på dateringar. Vi kommer att sända iväg kol för C14-analys när vi kommer in på kontoret när fältsäsongen är över i oktober.

Blivande arkeolog?

I veckan har grävgänget utökats av en praktikant, Louise, som vanligtvis går sista året på gymnasiet, naturvetenskaplig linje. Vi hoppas att hon ska trivas hos oss ute i Lantjärv, och vem vet - kanske också hon blir arkeolog en dag!


Louise och Maria gräver på yta A © Norrbottens museum

Ola får avsluta tisdagens blogg:

En bra karl reder sig själv; om skorna inte håller tätt så tager arkeologen vad man haver tillgängligt... © Norrbottens museum

/Frida

Inga kommentarer: