tisdag 11 september 2007

Stubbe, regn och kvarts

Så har halva grävtiden passerat för oss på lokal 7. Hösten smyger sig på, dagarna blir kallare och ibland är dimman tät på morgnarna när vi åker mot Lantjärv.

Regnig måndag
Under i stort sett hela måndagen hade vi regntunga moln hängande över oss. Trots allt regn håller vi humöret uppe så gott det går, även om grävtakten blir alltför långsam och sållningen går otroligt trögt. Känns ungefär som att försöka sila gröt när sanden är blöt och sållen stockar igen på en gång. Trots regnet arbetar vi arkeologer naturligtvis ändå - vi har en tidsplan att hålla och regn stoppar oss inte i första taget!

Jannika och Maria sållar © Norrbottens museum

Skärvstenspackningar

Anläggning 2 och 3, de två skärvstenspackningarna som varit belägna bredvid varandra med ca 1 meters mellanrum är nu färdigundersökta. Tyvärr framkom inga färgningar eller kol, bortsett från en liten liten bit i anläggning 2. Förhoppningen om att få dateringar på dem båda har därmed fallerat. Vi får se om makrofossilproverna kan ge något resultat.


Anläggning 2 i profil © Norrbottens museum

I nuläget vet vi inte riktigt vad dessa anläggningar har använts till. Vi hittar inga spår efter eldning - vare sig kol (förutom en liten liten bit) eller rödbränd färgning - så trots formen på anläggningarna handlar det kanske inte om härdar. Har man hettat upp stenarna någon annanstans? Stenarna i anläggningarna är eldpåverkade och har spruckit av värme. Har stenarna hettats upp och något har lagts ovanpå dem för att torka? Eller har man använt dem till något annat?

Miljöarkeologi
Miljöarkeologi (bland annat makrofossilanalys och pollenanalys) är ett värdefullt komplement till arkeologin. Utgångspunkten för miljöarkeologin är det arkeologiska materialet men man använder sig av geologiska, biologiska, kemiska och fysikaliska metoder. Med hjälp av makrofossilanalys kan man till exempel identifiera växtrester. Genom att samla in ett prov från en anläggning finns en förhoppning om att kunna identifiera fröer och växter som kan berätta något om hur dåtidens människor levde.

Rutgrävning och en eventuell slagplats?
Fortsatt rutgrävning sker, nu framför allt på yta B samt även ytterligare några rutor på yta C. Dessa områden ska grävas klart först, så att Banverket kan dra sin serviceväg här. Vi har även rutgrävt på yta A i väntan på att rutnät ska sättas ut på yta B och C, och Magnus hamnade i två rutor som gav en hel del fynd i form av kvartsmaterial - eventuellt har vi en liten slagplats här, ska se vad vi får för spridningsbilder när vi grävt klart här.


Liselotte rutgräver på yta B © Norrbottens museum


Ola - som börjar bli desperat då han hamnar i fyndtomma rutor hela tiden... © Norrbottens museum

Stubben
Jannika och Pernilla kämpar vidare med anläggning 5. Funderingarna kring om det är en kokgrop kvarstår. Dock verkar det som stenarna i gropen inte ligger i en sammanhängande stenpackning, utan att det först varit ett lager sten, sedan ett lager sand och därefter ytterligare ett stenlager. I nuläget är vi i sandlagret mitt mellan, vid stick med sond framgår det tydligt att mer sten finns under detta lager. Blir intressant att se vad som händer med gropen när vi gräver oss ner.


I förgrunden ses Jannika arbeta vid anläggning 5 och stubben, Pernilla ses gående med hinkar på väg till sållet och Magnus arbetar vid anläggning 3 i bakgrunden © Norrbottens museum

I anslutning till anläggning 5 finns en stubbe. Eller snarare fanns. Jannika och Pernilla har kämpat hårt med att bli av med stubben som tagit upp en hel del plats där de själva vill vistas för att kunna gräva anläggningen.


Pernilla ger sig i kast med stubben © Norrbottens museum


Äntligen! Stubben är borta! Jannika och Pernilla är nöjd över sitt arbete med stubben! © Norrbottens museum

/Frida

Inga kommentarer: