torsdag 30 augusti 2007

Rensning och insektsanfall

Den tredje veckan på lokal 7 har hittills inte bjudit på några direkta nyheter. Arbetet går sin gilla gång, och det kliar i våra grävfingrar då vi vill komma igång och gräva på "riktigt", vilket blir till veckan som kommer...

Grovrensning
Ungefär 2/3 av yta B har nu grovrensats, fynd och skärvsten verkar främst vara koncentrerade i norr, ovan skogsbilvägen som går rätt igenom yta B. Vi rensar oss ner ungefär 5 cm med fyllhammare, gotlandshackor och skärslevar. Utifrån spridningen på de fynd och skörbrända stenar som framkommer blir det lättare att välja ut områden för rutgrävning. Grovrensningen blir klar antingen imorgon, fredag, eller under måndag. Ska bli skönt för oss alla att få börja gräva lite mer strukturerat.


Sandra, Liselotte och Pernilla arbetar på yta B © Norrbottens museum

Meterrutor
Yta C har idag försetts med ett rutsystem, på östra sidan av anläggning 1. Här kommer vi att gräva i kvadratmeterrutor, i stick om 10 cm, det vill säga att vi gräver oss ner 1 decimeter åt gången. Rutsystemet är utsatt i ett koordinatsystem, genom vilket vi vet var i världen vi är. Till exempel så förs fynd till respektive meterruta, som då har egna koordinater. På så vis blir det lättare att arbeta med materialet i efterhand. I framtiden kan man gå tillbaka till materialet, arbeta vidare med det eller omtolka resultatet. Genom vår dokumentation bevaras materialet för framtiden.

Förhoppningen är att vi ska kunna se någon eventuell konstruktion som kanske har funnits över härden (anläggning 1). Valet att gräva på östra sidan av anläggning 1 faller sig ganska naturligt, då det är här fynd har framkommit. Om spår från konstruktioner framkommer är det även lättare att relatera dessa till östra delen av anläggning 1, som är undersökt. Den resterande halvan, västra delen, kommer ej att undersökas mer, då det bedömts att detta inte skulle ge någon ny kunskap.

Insekter
Lantjärvshedarna har i dagarna invaderats av miljarders och åter miljarders flygfän. Vi kämpar på trots dessa envisa små stickande varelser, som driver oss halvt till vanvett ibland. Vi försöker dock klä oss så gott det går för att slippa se ut som att vi har böldpest när vi kommer hem under helgerna.


Maria och Jannika funderar över sina sållfynd (?), väl klädda mot anfallande små insekter © Norrbottens museum

Även spindlar förekommer i Lantjärv. Arkeologer arbetar ofta ute i skogen, antingen genom att inventera eller gräva. I skogen förekommer spindlar och andra trevliga små insekter. Går arkeolog och spindelrädd ihop kan man ju då fråga sig? Jaa, det finns då åtminstone ett flertal spindelrädda arkeologer... (inga namn nämnda...) På Norrbottens museum bedriver vi dock inget ensamarbete ur arbetsmiljösynpunkt, så då kan medhavd kollega skynda till undsättning när spindlarna kryper runt i schakten...


En av spindlarna som hälsat på oss på lokal 7 © Norrbottens museum


Återkommer nästa vecka med rapporter om hur arbetet fortskrider
/Frida

Inga kommentarer: