torsdag 23 augusti 2007

Keramik!

Onsdag och torsdag har ägnats åt resning av ytor. Yta C blev färdigrensad kring lunch under onsdagen, därefter har vi arkeologer påbörjat rensning av yta A, den största av våra handavtorvade ytor - ca 400 kvadratmeter. Rensningen går liksom avtorvningen lättare här än på yta C, där det kryllar av rötter och dubbla torvlager.

Inga vilodagar för Totte
Totte har fått jobba duktigt under både onsdag och torsdag. I onsdags mätte Pernilla och Sandra in yta A och nu under torsdagen har Liselotte och Frida jobbat med att mäta in skärvsten och fynd från ytorna B och C. Fortsatt inmätning väntar imorgon.


Liselotte och Frida mäter in skärvsten och fynd med hjälp av Totte (totalstationen) © Norrbottens museum

Keramik
Idag gjorde Pernilla ett spännande fynd - glimmermagrad keramik! Känns verkligen jätteroligt att något annat än kvartsmaterial dyker upp (dock inget ont ord om de vita stenarna, de är trevliga de också). Glimmermagrad keramik har även påträffats vid undersökningen av lokal 20 vid Lillträsket, så det ska bli intressant att jämföra keramiken mellan dessa två lokaler som inte ligger alltför långt ifrån varandra.


Glimmermagrad keramikskärva © Norrbottens museum

Tre små skärvor har hittills påträffats, alla tre är magrade med mycket glimmer. Keramik magras med ett magringsmedel (tex glimmer, asbest, organiskt material) så att kärlen inte spricker vid bränningen. Två av skärvorna har tagits in utan att vi har vidrört dem med händerna och har sedan slagits in i aluminiumfolie. Om man behandlar keramiken så i fält kan den skickas för fettsyreanalys, vilket inte är möjligt om vi arkeologer (eller någon annan) varit och fingrat på den... Dessa skärvor har suttit ihop, och ser ut att ha antingen en orneringshål eller ett upphängningshål. Ska försöka skaka fram någon bild på detta här framöver.

Nya anläggningar?
Eventuellt har vi två nya anläggningar i området. Maria har sysselsatt sig med att rensa fram en samling av skörbrända stenar (eldpåverkad sten) på yta A- naturligtvis belägen precis invid en stubbe... Stenarna verkar vara lagda och det ska bli intressant att se vidare vad det blir av stenpackningen. Vid inmätning av skärvsten nu under torsdagen påträffades en samling av små skörbrända stenar på yta C. Denna stensamling är belägen precis vid torvkanten, så vi måste ta och avtorva lite mer i området.

En nygammal anläggning
Jannika har rensat fram anläggning 5. Funderingar finns på om detta är en kokgrop. Har återigen provat att sonda mellan stenarna som finns på ytan och ytterligare sten känns längre ner i gropen. Vi får se vad det är för typ av anläggning när det blir dags att snitta den längre fram.


Anläggning 5, nu framrensad © Norrbottens museum


/Frida; nöjd med dagens insats i fält

Inga kommentarer: