onsdag 15 augusti 2007

Full rulle i Lantjärv

Så har första veckan dragit igång i fält. Måndagen samlades de flesta av arkeologerna på museet dels för att bli utrustade med kläder och skor, få en introduktion om lokal 7 samt packning av den utrustning vi behöver i fält. Därefter rullade bilarna i kolonn till Kalix, där vi gjorde ett kort besök på lokal 39 innan dagen var till ända.

Avverkning, maskinschaktning och handkraft
I tisdags var det dags för fältstart. Gänget samlades i Lantjärv och konstaterade att avverkningen inte var gjord. Efter ett antal telefonsamtal anlände Valter Lind och fällde galant träd till höger och vänster.


Valter i avverkningstagen
© Norrbottens museum

Under tiden avverkningen skedde påbörjade Sandra och Maria handavtorvning i området längst till öster. Jannika, Pernilla och Frida arbetade med övervakning och schaktning med maskin. Bakom ratten satt vår numera välkände maskinist, Sven-Erik, som schaktat mängder med torvmassor på både lokal 20 och 39.


Sandra och Maria schaktar, Sven-Erik sköter maskinen
© Norrbottens museum

Schaktning, skärvsten och svett
Maskinavbaningen blev avklarad idag, onsdag. Hela den nuvarande grävstyrkan här på lokalen har varierat arbetsuppgifterna genom att omväxlande gå med maskin och handavtorva. Schaktningen har gått jättebra, Sven-Erik är verkligen jätteduktig och vet vad vi vill få ut genom avbaningen. Däremot har vi inte påträffat speciellt mycket vid schaktningen, dock finns det rikligt med spridd skärvsten i området. Vissa områden ska vi kika lite närmare på vid tillfälle.

Den lilla handavtorvningsytan längst i öster blev klar idag - har varit eländig torv, massor med rötter och tjocka grästuvor. Tjejmaffian har gjort ett jättebra jobb där nere! Lättare är det att arbeta med torven i det stora handavtorvningsområdet - som tur är, för det är en stor yta att torva av för hand. Vi lär ha sysselsättning där resten av veckan. Idag när solen har gassat för fullt känns det verkligen att vi arkeologer har ett riktigt kroppsarbete - vi har skyfflat torv så att svetten runnit omkring oss. Inget finputsande med pensel här inte! Rikligt med vatten är verkligen nödvändigt en sån här dag!


Pernilla och Jannika kämpar med grästorv och rötter
© Norrbottens museum

Dagens höjdpunkt
Vid handavtorvningen av vår största yta, den yta där tre anläggningar samt fynd av kvartsmaterial har framkommit under förundersökningen, så har ytterligare kvartsmaterial framkommit idag. Höjdpunkten är nog att Jannika rensat fram en samling med skörbrända stenar, vilket ser misstänkt anläggningslikt ut. Ska kika närmare på den när vi avtorvat färdigt och det är dags att rensa ytorna lite bättre. Stenkoncentrationen ser dock väldigt spännande ut och det ska bli jätteintressant att se vad det blir av den.

Fortsatt avtorvning imorgon, vi hoppas på att något mer spännande ska dyka upp...

Vid tangentbordet: en trött Frida

Inga kommentarer: