torsdag 9 augusti 2007

Förberedelser pågår för fullt

I veckan har Frida varit ut till lokal 7 tillsammans med Ronny Smeds, som arbetar åt Västerbottens museum och har ansvar för den digitala delen av undersökningarna längs Haparandabanan. Med hjälp av totalstation har Frida och Ronny märkt ut vilka delar av området som ska handavtorvas respektive maskinavbanas. Genom att ha detta klart innan grävningen kör igång så är det bara att sätta grävstyrkan i arbete direkt när vi kör igång nästa vecka.

Förberedelser
Inköp av utrustning är i stort sett klar och de sista förberedelserna äger nu rum inne på museet resten av veckan. På måndag anländer några av grävarna: Jannika, Maria och Pernilla. Sandra är redan på plats och gräver tillsvidare på lokal 39, också längs Haparandabanan. Vi plockar upp henne när vi kommer till Kalix. Liselotte anländer nästa vecka och slutligen den 3 september anländer killarna Ola och Magnus.

Lite om lokalen
Lokal 7 är belägen omkring 2-3 kilometer norr om den nuvarande Bottenvikskusten. Undersökningsområdet ligger ca 25 meter över havet, norr om sjön Lappisträsket och söder om Kvarnbäcken som tidigare var en vik av sjön Lilla Lantjärv.

Förundersökningen av lokal 7 påbörjades 2006 och slutfördes nu i maj 2007. Förundersökningen har resulterat i att totalt 4 anläggningar har påträffats, alla skärvstenspackningar varav en visat sig utgöras av en grophärd.

Anläggning 1 undersöktes till hälften 2005 och har gett en datering till 330-200 f.Kr och 370-180 f.Kr.



Anläggning 1
© Norrbottens museum

Anläggning 2 och 3 är två stenpackningar som ligger ca 1 meter ifrån varandra. Dessa är fortfarande ej undersökta och det ska bli intressant att se vilken information dessa anläggningar kan ge.


Anläggning 2 och 3
© Norrbottens museum

Anläggning 4 undersöktes till hälften nu i maj och visade sig vara en grophärd med två kollager. Dateringarna från anläggningens två lager skiljer sig kraftigt: det övre kollagret har daterats till 540-645 e.Kr medan det nedre kollagret har en datering till 550-390f.Kr. Dateringarna skiljer sig åt med ca 1000 år, vilket gör att en rad frågetecken uppstår: Har anläggningen verkligen inte använts under samma tid? Om dateringarna stämmer, hur kommer det sig egentligen att man återanvänt samma anläggning efter 1000 år? Har det varit tanke bakom eller har man bara "råkat" elda på precis samma ställe där det har eldats för 1000 år sedan? Varför har man inte gjort iordning en egen eldstad en bit ifrån?


Anläggning 4
© Norrbottens museum

Det finns en risk att den övre dateringen är felaktig. Anläggningen påträffades vid utredningen 2005 och täcktes då med plast. Om kol möglar kan det ge felaktiga dateringar. Förhoppningen är att vi nu under slutundersökningen ska kunna ta ett säkrare kolprov och därmed få en bättre datering. Om den visar sig vara likadan som den tidigare eller om den hamnar ungefär samtidigt som dateringen från det undre kollagret återstår att se. Det ska bli intressant att se vad resultaten från slutundersökningen ger.

På tisdag nästa veckan, den 13 augusti, så drar grävningen igång! Måndagen ägnas tid för ekipering av grävare, packning av utrustning och färd mot Kalix. Uppdatering av bloggen sker någon gång under kommande vecka.

/Frida

Inga kommentarer: