tisdag 28 augusti 2007

Kyla, kvarts och kokgrop

Så har den tredje veckan kört igång i Lantjärv - likaså sista veckan för tjejmaffian. Nästa vecka förstärks gruppen av de två killarna, Ola och Magnus. De är varmt välkomna - även om de sluppit undan avtorvningen... Det börjar kännas av att hösten närmar sig. På morgnarna är det kyligt och rått, så nu håller vi värmen bland annat genom att sålla all sand vi går igenom med spade, skärslev eller fyllhammare.

Yta A
Rensningen av yta A blev klar idag. Här har ett flertal skörbrända stenar, stenmaterial i kvarts samt glimmermagrad keramik framkommit. Rensningen av ytan har inneburit att vi har rensat bort resterna från torven för att komma ner i blekjorden, det jordlager som ligger direkt under torvlagret. Här uppe i Norrland är marktillväxten väldigt långsam, och lämningar från vår historia påträffas väldigt ofta direkt under torvlagret.


Sandra påträffade under måndagen ett antal kvartsavslag vid rensingen av Yta A © Norrbottens museum

Glimmermagrad keramik
Keramik magrad med glimmer är en av de keramiktyper som förekommer under järnåldern. För att keramik inte ska spricka vid bränningen tillsätts ett magringsmedel, vilket kan utgöras av till exempel hår, fjädrar, krossad sten, asbest och glimmer.

Här kommer en bild på två skärvor glimmermagrad keramik, med ett gemensamt hål i © Norrbottens museum

Som nämnts tidigare har två skärvor av glimmermagrad keramik som har hittats på yta A tagits in i aluminiumfolie utan att någon av oss har fingrat på skärvorna. På så vis kan keramiken sändas för en så kallad fettsyreanalys och förhoppningsvis kunna ge svar på frågor som rör näringslivet under järnåldern, i alla fall på den här boplatsen. Hålet som syns tydligt när skärvorna fogas samman kan eventuellt utgöras av ett dekorationshål eller helt enkelt var ett lagningshål. Om ett kärl gått sönder kunde detta lagas genom att ett hål borrades i skärvan och ett i krukan, och med hjälp av kanske en tråd eller ett metallbleck kunde kärlet lagas. Tidigare funderingar rörande hålet i keramiken är att det kanske har handlat om ett upphängningshål. Vid närmare undersökning av keramikskärvorna känns detta inte så troligt, då hålet inte i sig är speciellt stort.

Grovrensning av yta B
Imorgon kör vi igång med en grovrensning av yta B, ett område där det förekommer en hel del skörbränd sten och där även sporadiskt med kvartsmaterial framkommit. Yta B genomkorsas av en skogsbilväg och känns delvis ganska omrört. Genom att gå igenom området med fyllhammare och gräva oss ner omkring 5 cm hoppas vi på att få en bättre fyndspridning så att vi lättare ser var och vad vi ska lägga krutet på...

Besök
Under måndag och tisdag så har tallhedarna i Lantjärv gästats av två par andra arkeologer, Tor-Henrik Buljo och Anna Månsson. Tor-Henrik och Anna har gjort en utredning i området, vilket resulterade i en rektangulär kokgrop (dateras vanligen kring vikingatid) samt några skörbrända stenar. Så Lantjärvshedarna har varit en attraktiv plats att vistas på även för folk långt före vår egen tid...


/Frida; en smula trött och förvirrad efter en del gis-strul

Inga kommentarer: