tisdag 21 augusti 2007

Äntligen avtorvat!

Idag, tisdag, blev den sista delen av avtorvningen äntligen klar! Tjejerna har kämpat oförtröttligt med att dra torvrullar, hacka i mossa och klippa rötter om vartannat.


Med förenade krafter dras torvrullen åt sidan. Pernilla, Liselotte, Jannika, Sandra och Maria. © Norrbottens museum

Tillökning i grävstyrkan
Denna vecka har Liselotte förenat sig med grävgruppen. Liselotte kunde tyvärr inte starta grävningen med oss andra förra veckan, men hon är varmt välkommen och förhoppningsvis kommer även hon att trivas ute i Lantjärv.


Sandra och Liselotte har satt upp vårt första såll idag, tisdag. © Norrbottens museum

Varselvästar
På grund av att det pågår och kommer att pågå diverse jaktaktiviteter i skogarna runt Lantjärv går vi allihopa runt i varselvästar, för att minimera risken att bli tagen för till exempel en älg. Lysande gula och orangefärgade djur är ju inte så vanliga, så vi bör nog klara oss rätt bra!

Fynd och totalstation
Idag har vi börjat att rensa yta C, som är längst i öster. I området har handavtorvats och nu rensar vi ner till blekjorden, för att bättre få en bild av var vi ska fortsätta gräva. Idag har ett glädjetjut ekat i skogen - Pernilla, Jannika och Maria har gjort kvartsfynd på yta C. Sandra har även haft ögonen med sig och påträffat kvartsmaterial som regnat fram inom yta B. Kul att det dyker upp någonting mer än rötter och ännu mera rötter!


Ett av dagens kvartsfynd © Norrbottens museum

Totalstationen har även åkt fram idag. Eller Totte von Åbääk som han ibland kallas i folkmun... Idag har Totte dock fungerat riktigt bra. Har fått ut nya fixpunkter som är betydligt bättre än tidigare och vi har nu börjat att mäta in våra upptagna ytor. En totalstation kan enkelt beskrivas som ett digitalt mätinstrument. Vi mäter in upptagna ytor, skörbrända stenar (eldpåverkad sten), fynd, prover och annat som bedöms som viktig dokumentation. Sedan arbetar vi digitalt med dessa mätdata och kan göra kartor, spridningsbilder och annat användbart. Både inmätning och rensning fortsätter imorgon, så får se vad morgondagen har att erbjuda i fyndväg...

/Frida

1 kommentar:

Amanda sa...

Hej på er! Vad skönt för er att slippa dra mer torv nu. Vi har lite kvar här.
Jag är på grävning i Härjedalen, nära Hede och Sånfjället om ni känner till det. Det är en stenåldersboplats, där de hittade en kölskrapa (dvs mesolitisk) förra året. Idag var första ordentliga arbetsdagen, men vi har hittat en del avslag och skörbränd sten.
Hoppas att ni får det bra i veckan! Här har björnjakten precis börjat, vi hoppas att få se en björn.
Mvh / Amanda Jönsson (Jämtlands läns museum)